Tester
Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist
Foto: (paylessimages)

Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist

Utvalget av sake på polet er nå veldig mye bedre enn for kort tid siden. Sjekk de 32 sakene som er smakt og finn din favoritt.
Aase E. Jacobsen
07 November 2017 - 10:20

Mitt første møte med sake var på 80-tallet, den gang kalte vi det risbrennevin, og det ble servert varmt til japanske retter på de ytterst får spisestedene som kombinerte dette i Oslo. Begge deler var eksotisk, og maten var helt klart mye bedre enn drikken. Det var selvsagt fordi utvalget var så lite og så lite representativt. Sake hadde en bortgjemt og nedprioritert plass på restaurantenes drikkekart selv lenge etter at sushi og asian fusion gjorde sitt inntog for alvor. Nå derimot er situasjonen en helt annen. Ikke minst er det på drøyt to år utdannet 45 sakesommelierer i Norge ifølge Kaori Ishii som var Norges første sakesommelier og som står for utdanningen på Sake Sommelier Academy Norway. Dette er en utdanning med flere nivåer på linje med vin- og ølsommelier, bare at temaet er sake - som igjen er en helt annen verden hva begreper angår.  

Du trenger imidlertid ikke ta utdanning for å nyte din sake. Du kan starte med å lese dette:

Lær om hvordan du velger sake til ulike retter av Norges første sakesommelier Kaori Ishii

Her kan du lære mer om sake, hva begrepene betyr  og hva som skiller de ulike typene

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

At sake er en helt annen begrepsverden enn vin og øl, bør altså ikke forhindre deg i å utforske denne drikken. Start med en eller to - kanskje en sparkling sake eller en junmai i stedet for hvitvin til sushien og så kan du gå videre og eksperimentere med de stadig mer komplekse utgavene. Det finnes saker som passer til kjøtt, til ost eller dessert, og de som helst brukes som drinkingrediens

På neste side finner du de 32 sakene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her